IT Blog

Quick Tips

Stappenplan voor een op-maat-gemaakte applicatie

Nauwkeurige prijsberekeningen zijn erg moeilijk te geven vooraf. Daarom bieden we u enkele vuistregels voor het berekenen van de prijs. Het is belangrijk om te weten dat dit slechts een schatting is en dat er meestal een of meerdere gezamenlijke meetings met uw ontwikkelaar nodig zijn om een ​​meer precieze prijs te krijgen.

Stap 1. Automatisering bedrijfsprocessen

We starten bij de basisvragen: Wat moet de applicatie gaan doen? Welke bedrijfsprocessen zijn geautomatiseerd of moeten worden geautomatiseerd? Het hangt af van uw wensen en behoeften. Denk bijvoorbeeld aan rapportages, werkplanning of gesynchroniseerd voorraadbeheer. Ook koppelingen met andere systemen (API-koppelingen) kunnen op deze manier worden ingeschat door de ontwikkelende partij.

Voor elk onderdeel dat in de applicatie moet worden opgenomen moet apart tijd genomen worden. De gemiddelde tijd hiervan is 60 uur. Voor simpelere onderdelen is er natuurlijk minder tijd nodig en voor de meer complexere onderdelen weer meer. Een eenvoudig onderdeel is bijvoorbeeld de API in de applicatie op nemen (complexiteitgraad 1). Een complex onderdeel is de integratie van een complete productcatalogus bij het opzetten van een online webwinkel (complexiteitgraad 5).

Complexiteitsgraden met gemiddelde tijdsbestek:

1: 10 uur
2: 30 uur
3: 60 uur
4: 100 uur
5: 150 uur

Mocht de complexiteit moeilijk voor je in te schatten zijn, dan neem je de gemiddelde van 60 uur bij het berekenen voor jezelf. Mocht je al in zee gaan met een ontwikkelaar dan zou de ontwikkelaar je het beter kunnen vertellen.

Stap 2. Design & Front-end

Bij de volgende stap gaan we kijken naar de hoeveelheid schermen dat u wilt. U heeft uitgezocht welke bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd. Bedenk nu welke acties en functionaliteiten moeten worden uitgevoerd en hoeveel schermen hiervoor nodig zijn. Het moet voor elk scherm worden ontworpen. Vervolgens moeten deze schermontwerpen worden ontwikkeld. Dit is de front-end gedeelte. Gebruik de volgende vuistregels om de uren te berekenen.

Als basis, inclusief huisstijl, navigatie en voettekst, duurt het ongeveer 20 uur om te ontwerpen. Bovendien voegt elk scherm gemiddeld 4 uur toe. Voor de front-end beginnen de basisbeginselen vanaf 24 uur en elk scherm voegt gemiddeld 6 uur toe. Er wordt hier gesproken in gemiddeldes, omdat elk project een ander soort complexiteitgraad kan hebben. Aanschouw het volgende voorbeeld, mochten we 10 schermen implementeren:

20 uur + (4 uur x 10 schermen) = (20 uur + 40 uur) 60 uur
24 uur + (6 uur x 10 schermen) = (24 uur + 60 uur) 84 uur 

Hieronder staan de gemiddelde uren per complexiteitsgraad weergeven:

Aantal uur per scherm voor design
Simpel:              2 uur 
Gemiddeld:       4 uur 
Complex:           8 uur 

Aantal uur per scherm voor front-end
Simpel:              3 uur 
Gemiddeld:       6 uur 
Complex:         12 uur

Stap 3. Overige taken

In grote lijnen betekent overhead dat er extra werkzaamheden moeten worden verricht om het project te realiseren. Dit omvat projectmanagement, het ontwerpen van softwarearchitectuur en het testen van het product. Deze andere taken brengen gemiddeld 35% van de totale werktijd van het project in rekening. Hieronder wordt gemiddeld 20% gebruikt voor testen, 10% wordt gebruikt voor projectmanagement en 5% wordt gebruikt voor het ontwerpen van softwarearchitectuur. Met behulp van de volgende formule kunt u zelf de uren van de overige taken berekenen:

0,35 x totaal aantal uren voor de onderdelen, ontwerp en front-end = uren overhead

Voorbeeld: U heeft in totaal 200 uur berekend voor de implementatie van componenten, het ontwerpen van schermen en het ontwikkelen van deze schermen. Daar aan toegevoegd zijn het aantal uren aan andere taken dat u berekent met de formule: 0,35 x 200 = 70. Naast de 200 uur die je bijvoorbeeld eerder hebt berekend, komen er nog 70 uur aan andere taken bij.

Stap 4. Onderhoudskosten

Na het afronden van de applicatie moet er onderhoud gepleegd worden. De jaarlijkse onderhoudskosten bedragen ongeveer 15% tot 30% van de totale ontwikkelingskosten. Het verschil is dat je de zekerheid van het ontwikkelteam wilt en verwacht. U kunt bijvoorbeeld een Service Level Agreement (SLA) -contract ondertekenen. Dan bereik je een overeenkomst over elkaars verwachtingen en of iemand in de applicatie ook bereid is om ’s nachts te gaan. Dergelijke contracten bieden meer zekerheid. Gemiddeld kan je uitgaan van circa 20% onderhoudskosten per jaar.

Stap 5. De totale kosten

Aan de hand van onze vuistregels heb je het aantal uur berekend. Nu wordt dit aantal vermenigvuldigd met het uurtarief van de ontwikkelpartij. Hier verschillen de meeste partijen natuurlijk in. Om je globaal een beeld te geven van de ontwikkeltarieven in de markt hieronder een overzicht:

Nexacom tarief voor het ontwerp (de onderdelen, back-end en front-end)

  • €100 per uur

Nexacom tarief voor het ontwikkelen (programmeren)

  • €125 per uur

Nexacom overwerktarief

  • €200  per uur

Prijs en kwaliteit gaan bij ons hand in hand. Kwaliteit is namelijk het verschil tussen een applicatie die werkt en een applicatie die herschreven moet worden. Uiteindelijk bereken je de prijs van jouw webapplicatie dus met de volgende formule:

(Aantal uren ontwerp x ontwerptarief)  + (Aantal uren ontwikkeling x ontwikkel tarief)

Hosting

Op het gebied van hosting zijn er veel verschillende varianten. Het type hostingpakket hangt af van de complexiteit van uw product. Een kleine link kan op een standaard hostingpakket draaien voor 40 euro per maand, maar de prijs voor de complexere kan het oplopen tot 1.000 euro per maand. De reden van deze prijsverschillen is de intensiteit van uw aanvraag en de mate van benodigde zekerheid. Omdat als u een groot gebruikersbestand heeft, veel processen uitvoert en veel berekeningen moet uitvoeren, de serverkosten kunnen stijgen.